Fondswerving

Heeft je organisatie leuke ideeën maar ontbreekt het aan financiën om het uit te voeren? In Nederland zijn vele fondsen en ook verschillende subsidies beschikbaar. Het kan erg de moeite lonen om die aan te vragen. Maar succes in fondsenwerven hangt erg af van de aanpak. Als je goed voorbereid aanklopt bij het juiste fonds heb je de grootste kans van slagen. Je leest hier hoe je in drie stappen een fonds kan werven.

 

Stap 1: voorbereiding

Voor je gaat zoeken is het handig om te bedenken wat je zoekt. Heb je een projectplan? Of heb je op een andere manier de ideeën vastgelegd? Als dat niet het geval is dan is het raadzaam om dat wel te doen. Als je een fonds aanvraagt heb je dit namelijk ook nodig. Iedere geldverstrekker zal willen weten waar het geld voor wordt gebruikt en wat de (maatschappelijke) waarde van het project is. Plus als je zelf niet goed weet waar je het geld voor nodig hebt en wat je ermee wil bereiken, hoe kun je een ander er dan van overtuigen om geld te geven?

Handige tools

» Het VSB fonds heeft samen met 3F Academy een uitgebreide online cursus fondswerving opgezet. 

» 12 handige tips voor een goed projectplan van VSB fonds.

» uitleg en een voorbeeld over het maken van een begroting van Schakel 025

 

Tip!: begin op tijd. Het kan al snel maanden of een half jaar duren voor je weet of het fonds het geld wil verstrekken. Houd er rekening mee dat er fondsen zijn die als voorwaarde hebben dat ze alleen doneren als een project nog niet gestart is. Ieder fonds kent zijn eigen procedures en aanvraagperiodes. Soms moet je een aanvraag voor een bepaalde datum indienen. Meestal staat dit op de website van het fonds aangegeven. Als dat niet zo is vraag er dan naar.

 

Stap 2: fondsen zoeken

Er zijn een aantal bekende grote fondsen maar ook honderden kleine fondsen. Ieder fonds heeft eigen doelstellingen en criteria. Het is een zoektocht om het juiste fonds te vinden maar dat loont de moeite. Wanneer je bij een fonds aanklopt dat goed aansluit bij het doel van je project dan is de kans veel groter dat je succes behaalt. Twijfel je of een fonds past? Vraag het aan het fonds.

 

  1. Gebruik een zoekmachine zoals Google. Probeer daarbij verschillende zoektermen. Gebruik synoniemen of probeer een andere insteek. Voorbeeld: ik zoek een fonds voor een activiteit voor ouderen. Dan kan ik zoeken op een combinatie van het woord 'fonds' en 'ouderen' maar ook: 'senioren', 'eenzaamheid', 'beweging' of 'verbinding'. Andere zoektermen kunnen andere resultaten opleveren. 
  2. https://fondsenzoeken.nl/ helpt non-profit organisaties de fondsen te vinden die goed bij het project of initiatief passen.
  3. Zoek in het Fondsenboek van Walburg Pers. Hierin staan alle fondsen en het is dan ook een dik boek. Ook hier geldt dat je eerst moet weten wat je zoekt zodat je gericht te werk kan gaan. Het boek is te leen bij de Bibliotheek Gelderland Zuid en andere bibliotheken. 
  4. Naast fondsen zijn er soms subsidiemogelijkheden. Initiatieven uit de gemeente Heumen kunnen kijken of ze in aanmerking komen voor een initiatiefsubsidie. De provincie heeft een overzicht van subsidiemogelijkheden in Gelderland.

 

Stap 3: fonds aanvragen

Als je weet wat je wil en bij wie je moet zijn kun je overgaan tot de aanvraag. Ook hier zijn een aantal handige hulpmiddelen voor.

 

» Het VSB fonds heeft samen met 3F Academy een uitgebreide online cursus fondswerving opgezet

» Een leidraad bij het opstellen van een aanvraag gemaakt door subsidietotaal.nl.

» Informatie over het aanvragen van fondsen van Schakel025 

» Tips bij fondsenwerving van de Vereniging Rotterdamse Fondsen

» Webinar - Succesvol fondsen werven voor cultuurparticipatie van het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA)