Post | mei 2021 | Nijmegen | 2 min lezen

Heel Holland Helpt - samen zorgen dat ouderen mee kunnen helpen

Van helpen word je happy! Of je nou in Nijmegen of Druten woont, klein of groot bent, van dance of jazz houdt – iets betekenen voor een ander geeft gewoon een goed gevoel. Maar stel je voor dat je zelf al wat ouder bent en mensen vooral aan jou vragen of je hulp nodig hebt. Kun je dan eigenlijk ook nog gewoon vrijwilliger worden of iemand anders helpen? En als je dat leuk lijkt, wat zijn dan de mogelijkheden?

 

Ouderen verbinden met iemand die een steuntje in de rug kan gebruiken

Sinds het begin van dit jaar organiseren we met meerdere partijen het project Heel Holland Helpt. Hierin verbinden we ouderen die het leuk vinden om iemand te helpen, met iemand anders die een steuntje in de rug kan gebruiken. Dat helpen kan op allerlei manieren en we onderzoeken dan ook wat ouderen aanspreekt om te doen en op welke manier het gemakkelijk te organiseren is.

Bijvoorbeeld door te zoeken naar vrijwilligerswerk dat makkelijk zittend te doen is, voor mensen die niet lang meer kunnen staan of door te helpen met vervoer.

 

Wanneer ben je een oudere?

Dat bepaal je natuurlijk helemaal zelf! Vroeger lag de grens op 65 want dan kreeg je een senioren kortingskaart voor de bus (die roze!), maar tegenwoordig vinden we dat vaak nog helemaal niet zo oud. In het algemeen kun je zeggen dat het vaker mensen zijn die al met pensioen zijn en die zich aangesproken voelen door de term. Twijfel? Dan ja! Want er zijn zoveel mensen die een steuntje in de rug nodig hebben in Nederland dat we alle hulp super goed kunnen gebruiken.

 

Samenwerken met Club Goud en andere partijen: zorgen dat ouderen kunnen helpen

Voor Heel Holland Helpt werken we samen met Club Goud, NL voor Elkaar, Netwerk100, ZZG Zorggroep, Sterker, Spectrum en Bindkracht10. Club Goud heeft als doel om alle ouderen in Nederland zolang en zoveel mogelijk bij de maatschappij te betrekken. Sommige mensen hebben met het ouder worden namelijk het gevoel niet meer altijd mee te doen of mee te tellen. Daar willen zij graag iets aan doen! ‘’Ik hoor van veel ouderen dat het ze zo leuk lijkt om nog iets te betekenen voor een ander, maar dat ze niet altijd goed weten hoe. Of soms denken ze ook dat ze dat niet meer zouden kunnen. Super jammer, want iedereen heeft het in zich om een ander een steuntje in de rug te geven! Met Heel Holland Helpt bieden we de middelen om zelf iets te kunnen beteken voor een ander”, vertelt Moniek van Daal, de initiatiefnemer van Club Goud.

 

Een experimenteel project, vallen, leren en weer opstaan

Het project doorloopt verschillende fases. Eerst doet Club Goud onderzoek, daarna testen ze iets uit. Het is een leuke zoektocht waarbij alle geleerde lessen direct weer in de praktijk worden toegepast. Het doel is om iets te ontwikkelen wat duurzaam bij verschillende partijen kan worden ondergebracht.

 

Wat interessant! Ik wil het project volgen!

Wil je op de hoogte gehouden worden van Heel Holland Helpt? Meld je dan aan voor de speciale Heel Holland Helpt nieuwsbrief of de LinkedIn-groep van Club Goud. Club Goud deelt hier de voortgang van het project, wat er is geleerd en wat er momenteel mogelijk is.

Ook op de website van Club Goud kun je terecht voor meer informatie.

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts

Wist je dat…. je een vacature kunt opslaan voor later?

| Nijmegen
Ken je dat? Je zit lekker rond te neuzen op de website naar een leuke vrijwilligersklus. Je hebt iets leuks ...
Lees meer

Vrijwilligerscafé op 12 juli a.s.

| Nijmegen
Ontmoet andere vrijwilligers en wissel ervaringen uit in het Vrijwilligerscafé
Lees meer

Zet in je agenda: op 25 september Burendag 2021!

| Nijmegen
Vraag nu een financiële bijdrage aan bij het Oranje Fonds
Lees meer