Post | juni 2021 | Berg en Dal | 2 min lezen

Hulp en voordeel voor Berg en Dalse besturen bij invoeren WBTR!

Vrijwel alle verenigingen en stichtingen in Nederland moeten vanaf 1 juli 2021 voldoen aan de nieuwe Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR). Is jouw organisatie hier al op voorbereid? Het gaat om veel meer dan het aanpassen van de statuten. Dat is slechts één facet van de nieuwe wet en zelfs niet het belangrijkste. De wet stuurt op het vastleggen van basisregels voor bestuur en toezicht. De rol van het toezicht wijkt duidelijk af van de verplichtingen voor verenigingen en stichtingen tot nu toe.


Waarom en voor wie?

De WBTR is bedoeld om het bestuur en toezicht van onder meer verenigingen en stichtingen te verbeteren. Taken, bevoegdheden, verplichtingen en aansprakelijkheid moeten nu wettelijk worden vastgelegd. Zo wil de overheid voorkomen dat verenigingen en stichtingen worden geschaad door wanbestuur, onverantwoordelijk financieel beheer, zelfverrijking, misbruik van posities en andere ongewenste activiteiten. De nieuwe wet is een gevolg van incidenten en wantoestanden die zich afgelopen jaren voordeden bij grote scholengemeenschappen en woningcorporaties


Klinkt het ingewikkeld?

Misschien weet je niet goed wat je moet doen of waar je moet beginnen. Het is goed te weten dat de statuten niet voor 1 juli 2021 aangepast moeten zijn; stichtingen en verenigingen hebben daarvoor nog 5 jaar de tijd. Het is wel belangrijk om nu al te kijken wat de WBTR voor jouw organisatie betekent en wat er nodig is om aan de wet te voldoen.


Gelukkig is er hulp!

Om organisaties in gemeente Berg en Dal te ondersteunen eenvoudig WBTR-proof te worden, is VSP Berg en Dal partner geworden van WBTR.nl, een initiatief van non-profit koepelorganisaties en grotere verenigingen. De initiatiefnemers ontwikkelden een online stappenplan dat je helpt om de zaken snel op orde te krijgen. Het stappenplan bevat onder meer uitlegvideo's en kant-en-klare invulformulieren in duidelijke taal. Ook juridische ondersteuning bij vragen is inbegrepen.


50% korting op stappenplan

Is jouw organisatie aangesloten bij VSP Berg en Dal? Dan krijg je 50% korting op het complete stappenplan.

Lees hier hoe je het stappenplan met korting bestelt.


Gratis webinars

Verder kun je je nog inschrijven voor gratis webinars op verschillende data via WBTR.nl.


Deel blogpost
Gerelateerde blogposts