Post | juni 2021 | Nijmegen | 2 min lezen

Hulp en voordeel voor Nijmeegse besturen bij invoeren WBTR!

Vrijwel alle verenigingen en stichtingen in Nederland moeten vanaf 1 juli 2021 voldoen aan de nieuwe Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR). Is jouw organisatie hier al op voorbereid? Het gaat om veel meer dan het aanpassen van de statuten. Dat is slechts één facet van de nieuwe wet en zelfs niet het belangrijkste. De wet stuurt op het vastleggen van basisregels voor bestuur en toezicht. De rol van het toezicht wijkt duidelijk af van de verplichtingen voor verenigingen en stichtingen tot nu toe.


Waarom en voor wie?

De WBTR is bedoeld om het bestuur en toezicht van onder meer verenigingen en stichtingen te verbeteren. Taken, bevoegdheden, verplichtingen en aansprakelijkheid moeten nu wettelijk worden vastgelegd. Zo wil de overheid voorkomen dat verenigingen en stichtingen worden geschaad door wanbestuur, onverantwoordelijk financieel beheer, zelfverrijking, misbruik van posities en andere ongewenste activiteiten. De nieuwe wet is een gevolg van incidenten en wantoestanden die zich afgelopen jaren voordeden bij grote scholengemeenschappen en woningcorporaties


Klinkt het ingewikkeld?

Misschien weet je niet goed wat je moet doen of waar je moet beginnen. Het is goed te weten dat de statuten niet voor 1 juli 2021 aangepast moeten zijn; stichtingen en verenigingen hebben daarvoor nog 5 jaar de tijd. Het is wel belangrijk om nu al te kijken wat de WBTR voor jouw organisatie betekent en wat er nodig is om aan de wet te voldoen.


Gelukkig is er hulp!

Om organisaties in Nijmegen te ondersteunen eenvoudig WBTR-proof te worden, is de Vrijwilligerscentrale Nijmegen partner geworden van WBTR.nl, een initiatief van non-profit koepelorganisaties en grotere verenigingen. De initiatiefnemers ontwikkelden een online stappenplan dat je helpt om de zaken snel op orde te krijgen. Het stappenplan bevat onder meer uitlegvideo's en kant-en-klare invulformulieren in duidelijke taal. Ook juridische ondersteuning bij vragen is inbegrepen.


50% korting op stappenplan

Is jouw organisatie aangesloten bij de Vrijwilligerscentrale Nijmegen? Dan krijg je 50% korting op het complete stappenplan. Lees hier hoe je het stappenplan met korting bestelt. Zijn de resterende kosten, ondanks de korting via de Vrijwilligerscentrale, een belemmering voor je stichting of vereniging om gebruik te maken van dit online stappenplan? Kijk dan eens of je hiervoor een beroep kunt doen op subsidie vanuit het Vrijwilligersfonds van de gemeente Nijmegen, onder de noemer 'Deskundigheidsbevordering'.


Gratis webinars

Kijk ook eens naar de mogelijkheid om een gratis webinar te volgen. In een uur word je goed bijgepraat over de WBTR en wat je hiervoor moet doen als bestuur.


Deel blogpost
Gerelateerde blogposts

Nieuw: de vrijwilligerspool

| Nijmegen
Lees hier wat de Vrijwilligerspool is en hoe je deze kunt gebruiken als vrijwilliger én als organisatie.
Lees meer

Wist je dat…. je een vacature kunt opslaan voor later?

| Nijmegen
Ken je dat? Je zit lekker rond te neuzen op de website naar een leuke vrijwilligersklus. Je hebt iets leuks ...
Lees meer

Vrijwilligerscafé op 12 juli a.s.

| Nijmegen
Ontmoet andere vrijwilligers en wissel ervaringen uit in het Vrijwilligerscafé
Lees meer