Post | juni 2021 | Overbetuwe | 2 min lezen

Hulp en voordeel voor Overbetuwse besturen bij invoeren WBTR!

Vrijwel alle verenigingen en stichtingen in Nederland moeten vanaf 1 juli 2021 voldoen aan de nieuwe Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR). Is jouw organisatie hier al op voorbereid? Het gaat om veel meer dan het aanpassen van de statuten. Dat is slechts één facet van de nieuwe wet en zelfs niet het belangrijkste. De wet stuurt op het vastleggen van basisregels voor bestuur en toezicht. De rol van het toezicht wijkt duidelijk af van de verplichtingen voor verenigingen en stichtingen tot nu toe.


Waarom en voor wie?

De WBTR is bedoeld om het bestuur en toezicht van onder meer verenigingen en stichtingen te verbeteren. Taken, bevoegdheden, verplichtingen en aansprakelijkheid moeten nu wettelijk worden vastgelegd. Zo wil de overheid voorkomen dat verenigingen en stichtingen worden geschaad door wanbestuur, onverantwoordelijk financieel beheer, zelfverrijking, misbruik van posities en andere ongewenste activiteiten. De nieuwe wet is een gevolg van incidenten en wantoestanden die zich afgelopen jaren voordeden bij grote scholengemeenschappen en woningcorporaties


Klinkt het ingewikkeld?

Misschien weet je niet goed wat je moet doen of waar je moet beginnen. Het is goed te weten dat de statuten niet voor 1 juli 2021 aangepast moeten zijn; stichtingen en verenigingen hebben daarvoor nog 5 jaar de tijd. Het is wel belangrijk om nu al te kijken wat de WBTR voor jouw organisatie betekent en wat er nodig is om aan de wet te voldoen.


Gelukkig is er hulp!

Om organisaties in Overbetuwe te ondersteunen eenvoudig WBTR-proof te worden, is VSP Overbetuwe/Helpen in Overbetuwe partner geworden van WBTR.nl, een initiatief van non-profit koepelorganisaties en grotere verenigingen. De initiatiefnemers ontwikkelden een online stappenplan dat je helpt om de zaken snel op orde te krijgen. Het stappenplan bevat onder meer uitlegvideo's en kant-en-klare invulformulieren in duidelijke taal. Ook juridische ondersteuning bij vragen is inbegrepen.


50% korting op stappenplan

Is jouw organisatie aangesloten bij VSP Overbetuwe? Dan krijg je 50% korting op het complete stappenplan.

Lees hier hoe je het stappenplan met korting bestelt.


Gratis webinars

De Oost Betuwse Uitdaging organiseert een gratis webinar voor verenigingen en stichtingen over de WBTR op woensdag 9 juni door notaris van Schaik uit Bemmel. Helaas is deze vol. Maar de presentatie zal een week later terug te kijken zijn via hun website van de Oost Betuwse Uitdaging. Verder kun je je nog inschrijven voor gratis webinars op verschillende data via WBTR.nl.


Deel blogpost
Gerelateerde blogposts

Diverse vacatures Kinderboerderij Overbetuwe

| Overbetuwe
Bij de Kinderboerderij Overbetuwe in Heteren zijn verschillende leuke vacatures, zoals: natuurgids, ...
Lees meer

Wie verdient het Toonbeeld 2021

| Overbetuwe
Wie verdient Het Toonbeeld 2021?

Het Toonbeeld. Een waardering in de vorm van een prijs die de ...
Lees meer

NLDoet klussen op 28 en 29 mei 2021 zoeken nog vrijwilligers

| Overbetuwe
NLdoet is uitgesteld van maart naar 28 & 29 mei 2021 . Voor die dagen zijn er 13 klussen aangemeld in ...
Lees meer