Post | maart 2021 | Rheden | 1 min lezen

Is jouw organisatie klaar voor de WBTR?

wbtr

Vrijwel alle verenigingen en stichtingen in Nederland moeten vanaf 1 juli 2021 voldoen aan de nieuwe Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR). Is jouw organisatie hier al op voorbereid? Het gaat om veel meer dan het aanpassen van de statuten. Dat is slechts één facet van de nieuwe wet en zelfs niet het belangrijkste. De wet stuurt op het vastleggen van basisregels voor bestuur en toezicht. De rol van het toezicht wijkt duidelijk af van de verplichtingen voor verenigingen tot nu toe.


Waarom en voor wie?

De Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) is bedoeld om het bestuur en toezicht van onder meer verenigingen en stichtingen te verbeteren. Het wettelijk vastleggen van taken, bevoegdheden, verplichtingen en aansprakelijkheid volgt op incidenten en wantoestanden bij grote scholengemeenschappen en woningcorporaties. De overheid wil met de wet voorkomen dat wanbestuur, onverantwoordelijk financieel beheer, zelfverrijking, misbruik van posities en andere ongewenste activiteiten verenigingen en stichtingen schaden. 


Klinkt het ingewikkeld?

Misschien weet je niet goed wat je moet doen of waar je moet beginnen. De statuten hoeven niet voor 1 juli te worden aangepast stichtingen en verenigingen hebben daarvoor nog 5 jaar de tijd. Het is wel belangrijk om nu al te kijken wat het voor jouw organisatie betekent en wat er nodig is om aan de wet te voldoen. Gelukkig is er hulp in de vorm van stappenplannen, checklists en webinars:


  • Bestuurders die willen checken wat de gevolgen zijn van de WBTR voor hun vereniging of stichting kunnen de checklist doorlopen die NOV heeft gemaakt
  • Stappenplan, meer informatie en webinars zijn te vinden op de site WBTR
Deel blogpost

Powered by Deed‌mob Tools ·
Nederlands (Dutch)