Post | januari 2021 | Heumen maatjesproject | 2 min lezen

Maatje zijn levert meer op dan je denkt!

Ze hebben het leuk met elkaar. Dat zie je. Kiki Scheper woont in Malden. Toen ze vijf maanden oud was kreeg ze een hersenbloeding. Dat werd knokken, voor haar en voor haar ouders. Ondertussen is ze een leuke 13 jarige tiener en heel sportief. Ze rijdt paard, zwemt, doet aan atletiek en draagt graag een grappig zwart bolhoedje. Ze heeft 5 % zicht, volgt speciaal onderwijs in Grave bij Visio onderwijs. Claudia Hermens uit Malden is haar maatje.

 

‘Maatje? Claudia, hoe leuk kan dat zijn?’ ‘Heel leuk. Voor ons allebei.’ Dat meent ze. Dat voel je!


Samen leuke dingen doen

Kiki lacht verlegen en vrolijk: ‘We doen leuke dingen. En spelletjes. Maar soms praten we gewoon.’ Claudia is 24 jaar, vlot, krachtig, weet wat ze wil, studeert HBO SPH (Sociale Pedagogische Hulpverlening), heeft een vriend, leuke vriendinnen én is Maatje. In haar geval betekent dat, dat ze gemiddeld anderhalf uur per week optrekt met Kiki. Soms is dat een rondje op de scooter. Soms is dat fietsen. ‘Dan nemen we een weg die mama eigenlijk gevaarlijk vindt voor mij. Dat is spannend!’ Of Claudia blijft gezellig eten.


Leren van elkaar

Twee jaar geleden kwam ze in Kiki’s leven ‘voor een tijdje’ en nu zien ze elkaar al twee jaar iedere week. ‘Ik vind het leuk om samen met Kiki haar grenzen te verkennen en actief te zijn. En nu de puberteit komt is het ook leuk om haar ervaringen te horen en de mijne met haar te delen. Die tijd ligt nog maar net achter me. We leren van elkaar. Ja, ik ook van haar. Maatje zijn geeft mijn leven meerwaarde. Oh nee! Het voelt zeker niet als een verplichting! Vanuit mijn hart en karakter help ik graag. En dit zo doen, is ook goed voor mijn studie. Maatje zijn levert meer op dan je denkt! Maatje zijn geeft zelfvoldoening.’ Lachend: ‘Dat is een goed gevoel en dat inspireert mij.’ Enthousiast: ‘Ik kan mijn leeftijdgenoten en iedereen van harte aanbevelen om ook Maatje te worden.’ Ik word er blij van.’ Kiki: ‘Ik ook!’


Tekst: Gerie van der Land-Zijderveld

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts