Music Moves-deelnemers Nijmegen organiseren ballroom event: “De beste ervaring voor een mens is een nieuwe ervaring”
De dansvloer is vrijheid, een plek om elkaar te ontdekken en omarmen. Maar de dansvloer is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Music Moves traint daarom honderden muziekliefhebbers tot sociaal ondernemers in de muziekindustrie. Ook in Nijmegen. Twee van de Movers in Nijmegen zijn Celia en Lova. Zij organiseerden een ballroom event voor de queer community, die staat voor vrijheid van ieders (gender)-identiteit.
Een explosie van human connection
Voordat we goed en wel zitten, hebben Celia en Lova al vol passie, enthousiasme en beleving verteld over het door hun georganiseerde muziek-event. “Het was van begin tot einde gebaseerd op connecties. Eerst binnen ons eigen organisatiegroepje, daarna hebben we met zoveel mensen een connectie gelegd die ons belangeloos wilden helpen en tot slot was er een explosie van human connection met iedereen die op ons ballroom event was!”
Van exclusief naar inclusief
Eerst even terug naar het begin. Wat is ballroom en waarom past zo’n evenement goed binnen het concept van Music Moves? Ballroom is ontstaan in de jaren ’80 in Harlem, New York. Voor gays en transgenders was er in die periode geen ruimte om zichzelf te zijn. Door hun eigen omgeving werden ze niet geaccepteerd en begrepen, dus creëerden zijn hun eigen subcultuur in de vorm van onder andere houses. Met die houses deden ze mee aan balls: een plek waar dans, mode, kunst en transformatie bij elkaar kwamen onder één dak. Een plek waar iedereen – ongeacht, huidskleur of seksuele voorkeur – zichzelf mocht zijn. Iets wat goed aansluit bij het gedachtegoed van Music Moves en het organisatiegroepje van Celia en Lova. Celia: “We wilden iets doen voor de queer community, omdat gemeenschap een belangrijk iets is in de community. Ons doel was een zo inclusief mogelijk evenement. In Europa zitten er maar twee ballroom houses, waaronder één in Amsterdam. Het is een kleine gemeenschap. Tegelijkertijd zijn er veel mensen die het interessant, leuk of mooi vinden, maar door het hoge niveau van ballroom voelen ze zich soms een beetje geïntimideerd.” Lova vult aan: “ Dat kan een reden zijn dat je in je eentje niet snel naar ballroom toegaat. Dat was de kracht van het evenement: het was laagdrempelig en iedereen was welkom.”
Met en voor elkaar
Na de kick-off van Music Moves start het trainingsprogramma en gaan de deelnemers zelf aan de slag met het organiseren van een muziek-event voor mensen die je niet snel op de dansvloer ziet dansen. Jongeren mogen zelf weten welke doelgroep ze kiezen. Hierbij krijgen ze hulp van ervaren trainers, zoals sociaal ondernemers en festivalorganisatoren. Lova: “Je kunt er zelf voor kiezen het wat kleiner te houden, maar in ons geval werd het toch allemaal best veel organisatiewerk. Het mooie is dat je juist leert door jezelf uit te dagen en in het diepe te springen. Ik wist zelf bijvoorbeeld nog niet zoveel over de queer community. Maar door zoiets nieuws te doen, kan je jezelf verbreden en nieuwe dingen leren.” En je staat er niet alleen voor. Music Moves geeft ondersteuning in de vorm van workshops, trainers en contacten. Celia: “Dat vind ik een van de pluspunten. We zijn echt door heel veel mensen geholpen, echt uit goedheid vanuit het hart.” Celia geeft voorbeelden: “Van kostuums die ons in goed vertrouwen werden uitgeleend tot iemand die op het laatste moment als MC (iemand die het publiek enthousiast maakt voor wat komen gaat) kon fungeren, nadat de eigenlijke MC op de avond zelf moest afzeggen.” Op de vraag of die behulpzaamheid van de medemens een van de mooiste ervaringen en lessen is van dit traject, reageren beiden instemmend. Ook vult Celia, licht geëmotioneerd aan: “Het is zo mooi dat je na hard werken ziet dat mensen genieten van het evenement. Iedereen was mooi verkleed en opgemaakt, iedereen stond op de dansvloer en niemand viel buiten de boot. De verbinding die wij ervaren hebben tijdens het evenement is zo bijzonder. Daar doen Music Moves en wij het voor.”
Die verbinding zien en zoeken zij ook in hun dagelijks leven. Celia onder andere als vrijwilliger bij de Rollende Mina’s, een skate collectief voor girls en queers. Lova dankzij haar studie Social Work. De deelname aan Music Moves gaf hier een nieuwe dimensie aan: “Vrijwilligerswerk voelt nooit als onbetaalde uren, het voelt als uren stoppen in iets wat nut heeft. Nut voor anderen en voor jezelf.”
Vrijwilligerscentrale Nijmegen ondersteunt changemakers voor de toekomst
Vrijwilligerscentrale Nijmegen is samen met Radboud Universiteit en 10.000 HOURS verantwoordelijk voor de organisatie van het programma Music Moves Nijmegen. Lianne Bongers, projectmedewerker van de Vrijwilligerscentrale, is community manager voor Music Moves. Lianne over Music Moves: “Met Music Moves willen we een aanzet geven tot een inclusiever muziek- en event-aanbod. Het trainingsprogramma Music Moves raakt zoveel kanten. Kwetsbare doelgroepen worden meer gezien, er ontstaat verbinding tussen mensen door muziek, en we geven jongeren tools om sociaal en cultureel te ondernemen.” Wat Lianne zelf het gaafst vindt? “Dat de uitvoer van de events ook echt impact heeft op de jongeren zélf. Het is zo mooi om te zien dat de groepjes tijdens hun event de blijdschap, vreugde en verbinding van - en met de doelgroep echt hebben gevoeld. En belangrijker, dat zij hebben gevoeld dat zij deze impact zelf kunnen maken. Dat zij als sociaal ondernemer verschil kunnen maken voor de samenleving, misschien zelfs changemaker zijn in de muziekindustrie. We planten hiermee zaadjes voor de toekomst.”
Join the movement!
Als we aan Lova en Celia vragen waarom anderen zich aan zouden moeten melden voor Music Moves, volgt een overtuigend antwoord: “Samen met mensen die je nog niet kent, iets aangaan en daar super veel van leren is volgens mij reden genoeg om je aan te melden. Ik had het voor geen goud willen missen!” zegt Lova. Celia sluit zich hierbij aan: “De beste ervaring voor een mens is een nieuwe ervaring. En dat krijg je echt bij Music Moves. Als je jezelf wit uitdagen, nieuwe mensen wilt ontmoeten en uit je comfortzone wilt stappen, dan is Music Moves de place to be.”
Enthousiast geworden na het verhaal van Celia en Lova? Join the movement! Na het volgen van een 4-delige training, organiseer je een eigen muziek-event voor mensen die je niet snel op de dansvloer ontmoet. Deelname is gratis. Ook Lova en Celia doen nog een keer mee. Lova: “Ik wil een tweede ronde in, omdat ik het heel vet vind om nog eens mee te helpen bij zo’n succes.” Lijkt dit jou ook wel wat? Je kunt je nu pre-registeren voor Music Moves 2022. Join the movement via www.music-moves.nl/interested
Aftermovie
Geniet mee van alle muzikale events van de Movers uit Nijmegen! Bekijk de Aftermovie op YouTube
Gerelateerde blogposts
Nominatie Compassiepluim 2022
| NijmegenWist je dat… je een vrijwilligers-community kunt maken?
| NijmegenHeb je even geen vacature open staan, maar wil je toch in verbinding ...