Post | juni 2022 | Nijmegen | 2 min lezen

Vrijwilliger in de spotlight: Hjalmar van Pro Persona

Hjalmar is vrijwilliger bij Pro Persona. Als vrijwilliger van de cliëntenraad zet hij zich in voor de belangen van de cliënten van Pro Persona.


Waarom ben jij vrijwilligerswerk gaan doen?

Vier jaar geleden heb ik een dwarslaesie opgelopen. Na de revalidatie ben ik weer opzoek gegaan naar werk. Ik ben momenteel onderzoekende wat mijn belastbaarheid is, mede door psychische kwetsbaarheid, en vrijwilligerswerk is ideaal om rustig in het arbeidsproces te komen.

Daarnaast is het fijn om iets te doen te hebben, want van dagen thuiszitten word ik niet vrolijk. Ook is het leuk om nieuwe mensen te ontmoeten en het werk geeft structuur.


Hoe ziet een typische werkdag voor jou eruit?

Als cliëntenraad werken wij dagdelen en het werk is gescheiden in twee onderdelen. Allereerst de Commissie Praktijk, waarbij we veel op afdelingsbezoeken gaan. Over de bevindingen hiervan maken we een verslag die weer wordt gecommuniceerd met de leidinggevende. Daarnaast de Commissie Beleid. Hier geven we advies en hebben we instemmingsrecht als er nieuwe plannen of beleidsstukken zijn binnen de organisatie. Wij onderzoeken of er genoeg aandacht is voor het cliëntenperspectief in zo'n nieuw plan. Zo niet, dan geven wij advies over verbeteringen.


Wat maakt vrijwilligerswerk bij Pro Persona zo leuk?

De ene dag ben je praktisch bezig met afdelingsbezoeken en de andere dag lees je beleidsstukken. Hierdoor ben je op verschillende manieren aan de slag voor de belangen van cliënten. Met de mensen van de cliëntenraad en werknemers heb ik goed contact en er heerst een vrolijke sfeer. Dit maakt dat ik graag naar Pro Persona ga en veel voldoening uit mijn werk haal.


Wat brengt vrijwilligerswerk jou?

Ik kan wekelijks iets doen, waar ik energie van krijg. Ook zorgt de verantwoordelijkheid voor structuur in mijn week. De omgang met cliënten, raadsleden en medewerkers ervaar ik als heel prettig. Dit geeft mij plezier en een tevreden gevoel. Daarnaast is het leerzaam. Ik leer over verschillende psychische aandoeningen en hoe beleid daarvoor tot stand komt.


Waarom zou jij vrijwilligerswerk aan anderen aanbevelen?

Vrijwilligerswerk kan het opstapje zijn naar betaald werk. Het geeft invulling aan de week en je ontmoet nieuwe mensen. Na elke vergadering eten we samen en dat vind ik altijd erg gezellig. Ik raad het mensen aan omdat je iets kan betekenen voor anderen en jezelf!

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts

Doe mee met NLdoet op 11 & 12 maart

| Nijmegen
Het Oranje Fonds organiseert op 11 en 12 maart 2022, samen met duizenden sociaalmaatschappelijke organisaties ...
Lees meer

Teken de petitie Stop onnodige regeldruk voor vrijwilligers in besturen

| Nijmegen
Wordt jouw vrijwilligersorganisatie ook overspoeld door regelgeving? Teken of deel dan de petitie Stop ...
Lees meer

Alles wat je moet weten over de vrijwilligersvergoeding

| Nijmegen
Als je vrijwilligerswerk doet, heb je soms recht op een vergoeding.
Lees meer