Post | juni 2022 | Nijmegen | 2 min lezen

Vrijwilliger in de spotlight: Hjalmar van Pro Persona

Hjalmar is vrijwilliger bij Pro Persona. Als vrijwilliger van de cliëntenraad zet hij zich in voor de belangen van de cliënten van Pro Persona.


Waarom ben jij vrijwilligerswerk gaan doen?

Vier jaar geleden heb ik een dwarslaesie opgelopen. Na de revalidatie ben ik weer opzoek gegaan naar werk. Ik ben momenteel onderzoekende wat mijn belastbaarheid is, mede door psychische kwetsbaarheid, en vrijwilligerswerk is ideaal om rustig in het arbeidsproces te komen.

Daarnaast is het fijn om iets te doen te hebben, want van dagen thuiszitten word ik niet vrolijk. Ook is het leuk om nieuwe mensen te ontmoeten en het werk geeft structuur.


Hoe ziet een typische werkdag voor jou eruit?

Als cliëntenraad werken wij dagdelen en het werk is gescheiden in twee onderdelen. Allereerst de Commissie Praktijk, waarbij we veel op afdelingsbezoeken gaan. Over de bevindingen hiervan maken we een verslag die weer wordt gecommuniceerd met de leidinggevende. Daarnaast de Commissie Beleid. Hier geven we advies en hebben we instemmingsrecht als er nieuwe plannen of beleidsstukken zijn binnen de organisatie. Wij onderzoeken of er genoeg aandacht is voor het cliëntenperspectief in zo'n nieuw plan. Zo niet, dan geven wij advies over verbeteringen.


Wat maakt vrijwilligerswerk bij Pro Persona zo leuk?

De ene dag ben je praktisch bezig met afdelingsbezoeken en de andere dag lees je beleidsstukken. Hierdoor ben je op verschillende manieren aan de slag voor de belangen van cliënten. Met de mensen van de cliëntenraad en werknemers heb ik goed contact en er heerst een vrolijke sfeer. Dit maakt dat ik graag naar Pro Persona ga en veel voldoening uit mijn werk haal.


Wat brengt vrijwilligerswerk jou?

Ik kan wekelijks iets doen, waar ik energie van krijg. Ook zorgt de verantwoordelijkheid voor structuur in mijn week. De omgang met cliënten, raadsleden en medewerkers ervaar ik als heel prettig. Dit geeft mij plezier en een tevreden gevoel. Daarnaast is het leerzaam. Ik leer over verschillende psychische aandoeningen en hoe beleid daarvoor tot stand komt.


Waarom zou jij vrijwilligerswerk aan anderen aanbevelen?

Vrijwilligerswerk kan het opstapje zijn naar betaald werk. Het geeft invulling aan de week en je ontmoet nieuwe mensen. Na elke vergadering eten we samen en dat vind ik altijd erg gezellig. Ik raad het mensen aan omdat je iets kan betekenen voor anderen en jezelf!

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts

Vrijwilligerscentrale Nijmegen krijgt € 50.000 van het Oranje Fonds

| Nijmegen
Project 'Gezamenlijke Aanpak' (GA) gaat maatwerk leveren bij complexe, urgente hulpvragen
Lees meer

Vrijwilligerscafé met interactieve workshop

| Nijmegen
Op vrijdag 21 januari 2022, fysiek óf via Zoom
Lees meer

Jongeren blij: meer geld voor maatschappelijke diensttijd

| Nijmegen
Meer kansen voor jongeren door structurele aandacht voor hun weerbaarheid, mentale gezondheid, gezonde ...
Lees meer