Post | februari 2023 | Nijmegen | 1 min lezen

Vrijwilligerswerk in 2023: 5 trends

Na 2022, het jaar waarin Nederland herstelde van de Corona pandemie, is het interessant om te zien hoe het vrijwilligerswerk in Nederland zich gaat ontwikkelen. Wij denken dat in 2023 de volgende trends te verwachten zijn:


Tekort aan vrijwilligers wordt nijpender

Bij veel organisaties heeft corona een behoorlijk gat geslagen in het vrijwilligersbestand. Het blijkt moeilijk om de tekorten aan vrijwilligers aangevuld te krijgen. Onze collega Peter vertelde hier al over aan Omroep Gelderland.


Meer vraag én aanbod voor korter en flexibeler vrijwilligerswerk

Veel mensen willen zich nog graag inzetten als vrijwilliger, maar vaak ontbreekt het aan tijd. Structureel een ochtend of middag in de week vrijwilligerswerk doen is voor veel mensen niet meer haalbaar. Daarom doen organisaties er verstandig aan om meer vormen van kortdurend en flexibel vrijwilligerswerk aan te bieden. Op onze website zijn vacatures voor tijdelijke projecten te vinden.


Bedrijven & organisaties gaan ervoor

Steeds meer bedrijven tonen hun betrokkenheid bij de samenleving. Door hun werknemers als coach in te zetten, door hun handen uit de mouwen te steken voor een goed doel of door hun kennis beschikbaar te stellen aan maatschappelijke organisaties. Je ziet nu al dat er meer aanbod is van vrijwilligerswerk voor (groepen) werknemers van bedrijven en organisaties. Ook de Vrijwilligerscentrale Nijmegen is hier actief mee bezig en helpt de eerste bedrijven op weg. Meer weten? Bekijk onze websitepagina voor Bedrijven


Betere beloning en voorwaarden voor vrijwilligerswerk

Omdat het tekort aan vrijwilligers steeds groter wordt, zullen de beloning en voorwaarden om vrijwilligerswerk te doen, verder verbeteren. Organisaties zullen meer moeite moeten doen om vrijwilligers te werven en te behouden.


Kortom, 2023 wordt een interessant jaar voor vrijwilligers, organisaties en bedrijven! Gelukkig is de Vrijwilligerscentrale Nijmegen voor 2023 weer een zekerheid als aanbieder van vele vrijwilligersvacatures en kennis voor organisaties en bedrijven. Twijfel niet om contact met ons op te nemen als we jou ergens bij kunnen helpen op het gebied van vrijwilligerswerk!


Bron: Vrijwilligers Aan Zet

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts

VWC en Sterker slaan de handen in elkaar

| Nijmegen
Samen nóg Sterker voor vrijwilligers! De VWC en Sterker sociaal werk zijn intensiever gaan samenwerken ...
Lees meer

Vrijwilligerscafé: vrijdag 26 februari

| Nijmegen
Vrijdag 26 februari a.s. is iedereen weer van harte welkom in het Vrijwilligerscafé. Hoe ervaar jij het om ...
Lees meer

Wist je dat... je vacatures kunt delen op social media?

| Nijmegen
Heel goed! Je hebt een vacature geplaatst op Gelderse Handen! Wat nu? Je zou natuurlijk kunnen gaan zitten ...
Lees meer