Post | februari 2021 | Nijmegen | 2 min lezen

VWC en Sterker slaan de handen in elkaar

Inspelen op actuele maatschappelijke ontwikkelingen, zoals nu in coronatijd, zit de Vrijwilligerscentrale Nijmegen (VWC) in het bloed. Om haar dienstverlening verder te versterken, zocht de VWC in 2020 intensievere samenwerking met Sterker sociaal werk. Dit leidde onlangs tot de bestuurlijke fusie van beide organisaties. Een sterke start van het Nationale jaar van de Vrijwilliger!


Expertise en slagkracht

Bij Sterker zijn naast vele professionals ruim 600 vrijwilligers actief in een of meerdere vrijwilligersprojecten en -diensten. Sterker werkt al langer samen met de VWC. Door nu de handen ineen te slaan, vergroot Sterker haar kennis en expertise in vrijwilligersbeleid en krijgt vrijwilligerswerk een nog prominentere rol binnen de organisatie. De bestuurlijke fusie levert de VWC bedrijfsmatige ondersteuning, en meer slagkracht.


Versterking en innovatie van het vrijwilligerswerk

Aan de organisatie en dienstverlening an sich van de VWC verandert niets. De VWC blijft een zelfstandige stichting. Net zoals de afgelopen 40 jaar kunnen Nijmeegse vrijwilligers en maatschappelijke organisaties een beroep blijven doen op de VWC. Mirjam Kaptein (VWC): “Ons doel ís en blijft het matchen van vrijwilligers met klussen binnen alle sectoren in onze stad, zoals zorg en welzijn, sport, natuur en milieu, onderwijs, kunst en cultuur. De bestuurlijke fusie met Sterker geeft een stevige basis om duurzaam aan onze ambities te werken.” De ervaringen van Sterker met vrijwilligerswerk voegen kennis toe die de VWC weer kan delen met andere vrijwilligers en organisaties.


Vrijwilligers: onderdeel van Sterkers bestaansrecht

Vrijwilligers zorgen ervoor dat senioren langer thuis kunnen blijven wonen. Ze bemiddelen bij burenruzies. Of zijn maatjes of buddy’s voor mensen in kwetsbare situaties. De inzet van vrijwilligers kan professionele hulp soms voorkomen, of juist ondersteunen. Zonder deze vrijwillige inzet zou veel werk van Sterker praktisch en financieel niet te realiseren zijn.

Vrijwilligers brengen vaak belangrijke ervaringsdeskundigheid mee. Zij zijn de ogen en oren van Sterker. Anja van Baardewijk (Sterker): “Vrijwilligers zijn onmisbaar. Ze zetten zich met overgave in voor een ander, en halen er ook voor zichzelf veel voldoening uit. Dat willen we verder stimuleren. Samen met de VWC kunnen we dit nog beter doen.”


Landelijke spotlights op vrijwilligerswerk in 2021

2021 is het nationale jaar van de vrijwilliger. Onder het motto ‘Mensen maken Nederland’ is er volop aandacht voor het vrijwilligerswerk, en de enorme meerwaarde daarvan voor de Nijmeegse samenleving. Vrijwilligers zijn goud waard voor ons en voor de samenleving.


Samen maken we onze stad een stukje mooier!”

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts

Alles wat je moet weten over de vrijwilligersvergoeding

| Nijmegen
Als je vrijwilligerswerk doet, heb je soms recht op een vergoeding.
Lees meer

Vrijwilligerscentrale Nijmegen krijgt € 50.000 van het Oranje Fonds

| Nijmegen
Project 'Gezamenlijke Aanpak' (GA) gaat maatwerk leveren bij complexe, urgente hulpvragen
Lees meer

Vrijwilligerscafé met interactieve workshop

| Nijmegen
Op vrijdag 21 januari 2022, fysiek óf via Zoom
Lees meer