Veelgestelde vragen van vrijwilligers

Welk vrijwilligerswerk kan ik doen?

In de gemeente Heumen zijn meer dan 200 organisaties die met vrijwilligers werken. Geschat wordt dat er in onze gemeente zo’n 7000 vrijwilligers actief zijn. Genoeg te doen dus! Dat geeft je de luxe om niet te denken vanuit ‘wat kan ik doen’ maar’ wat wil ik doen?’. Dat is belangrijk want als je iets doet wat bij je past dan haal je er de meeste voldoening en plezier uit.


Weet je niet wat je wil?

Onze vacaturebank is een goede start. Organisaties plaatsen daar hun vrijwilligersvacatures. Door de filterfunctie kun je bijvoorbeeld zoeken op sector, doelgroep of soort werkzaamheid. Kijk rustig rond en lees een aantal vacatures. Zit er niets bij wat je aanspreekt? Volg ons op Facebook want daar plaatsen we regelmatig nieuwe vacatures.


Op de pagina hoe werkt het staat meer uitleg over de vacaturebank.

Een andere optie is door een organisatie te kiezen die je aanspreekt. Bijna alle vrijwilligersorganisaties staan in de Topic Actief.Welke gevolgen heeft vrijwilligerswerk voor mijn uitkering?

Als je een uitkering hebt, mag je vrijwilligerswerk doen. Er gelden wel voorwaarden. De instantie waarvan je de uitkering ontvangt, kan jou informeren hierover. Lees meer over vrijwilligerswerk doen met een uitkering.


Ben ik verzekerd als ik vrijwilligerswerk doe?

Het is belangrijk om goed verzekerd te zijn. Daarom heeft de gemeente Heumen voor alle Heumense vrijwilligers de collectieve vrijwilligersverzekering Vrijwilligerspolis afgesloten bij Vrijwilligersnet Nederland. Vrijwilligers die in de gemeente Heumen (Heumen, Malden, Overasselt en Nederasselt) wonen zijn zo automatisch verzekerd. De gemeente betaalt de jaarlijkse kosten van de Vrijwilligerspolis.


Aandachtspunten

  • Vrijwillige brandweerlieden en politiemedewerkers vallen niet onder deze verzekering. Heumense mantelzorgers zijn wel verzekerd.
  • Vrijwilligers die in de gemeente Heumen actief zijn maar in andere (vaak omliggende) gemeenten wonen, vallen onder de vrijwilligersverzekering van hun eigen gemeente.
  • De verzekering is specifiek voor vrijwilligers. Bezoekers en leden vallen niet onder de verzekering.
  • De Vrijwilligerspolis is een aanvullende verzekering: de eigen verzekering gaat voor als er een schadegeval is.

Alle voorwaarden en definities zijn te vinden op de website van Vrijwilligersnet Nederland. 

Wat zijn mijn rechten en plichten als vrijwilliger?

Een organisatie verwacht bepaalde vaardigheden. En rekent erop dat je afspraken nakomt. Maar als vrijwilliger heb je ook rechten. Bijvoorbeeld op begeleiding en bijscholing. Wettelijk is hier weinig voor geregeld. Het is dus belangrijk om duidelijke afspraken te maken. Een vrijwilligerscontract hoeft niet per se, maar zorgt er wel voor dat afspraken duidelijk zijn. Bekijk een modelcontract voor een vrijwilligersovereenkomst.  


vrijwilligersvergoeding

Organisaties zijn niet verplicht een vergoeding te betalen aan vrijwilligers. Organisaties die dat wel doen, vergoeden vaak gemaakte kosten (bijvoorbeeld reiskosten) of geven een (vaste) vergoeding per dagdeel.


Krijg je vergoeding van maximaal € 170,- per maand en € 1.700,- per jaar? Dan hoef je hierover geen belasting te betalen. Doe je vrijwilligerswerk waarvoor je een vergoeding krijg naast je betaalde baan? Daarover zijn ook wettelijke regels. Lees meer over vrijwilligersvergoedingen.

 

Ik heb een beperking. Kan ik ook vrijwilligerswerk doen?

Jazeker! Eigenlijk kan iedereen wel iets doen. Zoek iets wat je leuk vindt en wat past bij jouw mogelijkheden. Het is verstandig om afspraken te maken en om duidelijk te zijn. Schroom niet om grenzen aan te geven en geef aan waar je hulp bij nodig hebt.


Tip: Spreek een proefperiode af. Dan kunnen beide partijen kijken of het klikt. Is het werk niet wat je ervan verwacht had? Of valt het je toch zwaarder dan gedacht? Wees hier eerlijk over, misschien is het mogelijk om aanpassingen te maken. Het kan ook dat je erachter komt dat het werk toch niet bij je past. Dat is een waardevol inzicht. Zoek gerust verder tot je iets hebt gevonden waar je blij van wordt.


Ga naar 'hoe werkt het' om te zien hoe je vrijwilligerswerk kan vinden. Of bekijk ons maatjesproject. Een maatje worden is een laagdrempelige vorm van vrijwilligerswerk. Als maatje beteken je veel voor iemand. Je kan bijvoorbeeld iemand helpen met boodschappen doen of bij iemand langsgaan voor een spelletje. 

Ik wil vrijwilligerswerk doen waarbij ik mensen kan ontmoeten. Wat is geschikt voor mij?

Ons maatjesproject is de perfecte manier om in contact te komen met andere mensen. Op basis van je interesses word je gekoppeld aan een maatje. Samen met je maatje spreek je af hoe vaak jullie elkaar zien en wat jullie gaan doen.

Ook andere vormen van vrijwilligerswerk zijn een goede manier om mensen te ontmoeten. Ga naar hoe werkt het? om te lezen op welke manieren je vrijwilligerswerk kan vinden.

Kan ik ook af en toe vrijwilligerswerk doen?

Ja dat kan. In onze vacaturebank kun je bij ‘type’ de optie ‘korte klus’ kiezen. Je ziet dan functies waarbij specifiek iemand wordt gezocht voor een korte klus. Een andere optie is om organisaties te benaderen en aan te geven dat je graag iets wil doen maar niet structureel inzetbaar bent. Of geef je op voor het maatjesproject. Daar maak je al iemand blij als je 2 uur per maand op bezoek komt.

Ik ken een topvrijwilliger, hoe kan ik zorgen dat hij/zij in het zonnetje wordt gezet?

De gemeente Heumen waardeert de brede en enthousiaste inzet van de vele vrijwilligers in de Heumense samenleving. De gemeente uit die waardering op meerdere manieren.


Vrijwilliger van het jaar

Tijdens het gemeentelijke nieuwjaarsfeest in de eerste week van januari worden één of meerdere vrijwilligers in het zonnetje gezet en gekozen tot vrijwilliger(s) van het jaar. Traditioneel wordt dit feest voor alle inwoners in de eerste week van januari gehouden, afwisselend in de vier kerkdorpen.


Spontane uitingen van waardering

Daarnaast vindt de gemeente het belangrijk om de waardering ook op een meer spontane wijze te uiten; op onverwachte momenten en op verschillende manieren. Organisaties kunnen ook gedurende het jaar vrijwilligers voordragen voor het bloemetje van de gemeente. Neem hiervoor contact op met het Vrijwilligerssteunpunt.

Ik zou graag een opleiding volgen zodat ik mijn vrijwilligersfunctie nog beter kan vervullen. Wat is er mogelijk?

» Trainingen via vrijwilligerscentrale Nijmegen


» Vraag bij je organisatie of je een training kan volgen. Voor eenmalige trainingen of workshops kunnen organisaties bij de gemeente Heumen subsidie aanvragen. Informeer hiernaar bij je organisatie.