Maatje Esmee vertelt

Social Work-studente sloot zich aan bij Mate4You

“De eerste ontmoeting tussen Adama en mij vond ik wel spannend. Ik wist niet aan wie ik gekoppeld zou worden en Adama spreekt alleen Engels. Ik was zelf wat onzeker over mijn Engels, maar door de open houding van Adama heb ik hier meer vertrouwen in gekregen. Als maatje geef ik haar meer vertrouwen in haar zelf. Het was mooi om te zien dat er op die manier al direct een wisselwerking tussen ons ontstond. Er was gelijk een connectie!”, vertelt Esmee. Adama vult aan: “Ik vond de eerste ontmoeting geweldig! We hadden meteen al een klik, deelden humor en leerden elkaar kennen”.


Toekomstplannen

Door de coronamaatregelen zijn de mogelijkheden om samen leuke dingen te doen helaas beperkt. “Ik vind het wel jammer, maar we hebben veel ideeën voor wanneer het weer mag: een bezoek brengen aan musea, een moskee, de markt in Nijmegen, etc. Nu houden we het veel bij wandelen door Nijmegen, zodat Adama de stad leert kennen. Soms kom ik ook wel eens bij haar in het AZC. Interessant, want zo maak ik ook kennis met haar wereld.”


Écht contact

Inmiddels kennen Esmee en Adama elkaar een stuk beter en zijn ze een echte band aan het opbouwen. Adama vindt het “de beste band die ze ooit heeft gehad” en ook Esmee noemt hun band bijzonder hecht. Ze legt uit: “Adama zit nog in afwachting van haar verblijfsvergunning. Dat brengt een hoop onzekerheden met zich mee. We weten niet hoeveel tijd we nog met elkaar kunnen doorbrengen. Dit maakt onze band heel speciaal en maakt dat we van elke dag genieten. Het is echt iets moois, we spreken vaak onze waardering voor elkaar uit. Ondanks corona hebben we elkaar goed leren kennen”. 


Reality check

Over hun meest bijzondere ervaring hoeven beide dames niet lang na te denken. Dat was het moment dat Esmee een cadeau gaf aan Adama. Esmee: “Vanuit de organisatie mocht ik Adama en haar zoon verrassen met een cadeau. Adama was hier zo dankbaar voor, dat ze moest huilen. Het was voor mij een besef van de realiteit, dat Adama – ook al is ze van dezelfde leeftijd als ik – geen geld heeft om zomaar leuke dingen voor zichzelf of haar zoontje te kopen. Haar ontroering raakte mij zo erg, dat ik het zelf ook niet droog kon houden”.


Zou je anderen aanraden om ook maatje te worden?

“Jazeker! Het geeft een heel voldaan gevoel. Ik kan er echt voor Adama zijn. Dit contact is erg mooi en bijzonder, het is bijna niet te omschrijven. Deze één op één vorm van begeleiding is ook zo anders dan groepsbegeleiding. Je leert er veel van over jezelf. Daarnaast is er bij Mate4You een hele groep met maatjes waar je normaal gesproken groepsactiviteiten mee doet. Ook superleuk! Zo leer je nog meer mensen kennen”, aldus Esmee. 


Powered by Deed‌mob Tools ·
Nederlands (Dutch)