Maatschappelijke Diensttijd

Maatschappeljike Diensttijd (MDt) is een nieuw initiatief vanuit de overheid. Vanaf 2020 moet het vrijwilligerswerk aantrekkelijker en toegankelijker zijn voor jongeren tussen de 18 en 30 jaar. De Vrijwilligerscentrale Nijmegen doet van 2019 t/m 2020 mee aan twee proeftuinen, te weten ‘Start Academy’ en ‘Onzichtbare Helden’, om te onderzoeken wat jongeren motiveert om vrijwilligerswerk te doen. De proeftuinen worden gefinancierd vanuit het Actieprogramma Maatschappelijke Diensttijd van ZonMw 

Music Moves Nijmegen

❥ Ga salsa dansen met daklozen. Organiseer hiphop battles met jongeren met een beperking. Ontdek of je oma kan rappen of organiseer een open podium in het buurthuis in je wijk. Let's change de game.


In 2021 leiden we Nijmeegse 100 jongeren op tot sociaal ondernemer in de muziekindustrie. Het doel is om in oktober dit jaar met/door jongeren minimaal 30 muzikale (coronaproof) activiteiten en challenges organiseren voor kwetsbare mensen in Nijmegen die meer gezien mogen worden.

De 100 jongeren krijgen een trainingsprogramma waarin ze vaardigheden leren om een evenement te organiseren voor kwetsbare mensen. Een disco voor doven. Deejay workshops voor vluchtelingen. Percussie en salsa sessies bij het verzorgingshuis, of samen muziek maken met verstandelijk beperkten. De deelnemende jongeren organiseren het allemaal zelf.


Tijdens het trainingsprogramma leren ze vaardigheden om een evenement te organiseren voor kwetsbare mensen. Een disco voor doven. Deejay workshops voor vluchtelingen. Percussie en salsa sessies bij het verzorgingshuis, of samen muziek maken met verstandelijk beperkten. De deelnemende jongeren organiseren het allemaal zelf.


Music Moves Nijmegen wordt mede mogelijk gemaakt door Radboud Universiteit, Vrijwilligerscentrale Nijmegen, Open Source Radio en 10,000 HOURS Foundation


------------

Music Moves is een landelijk programma en wordt uitgevoerd in Nijmegen, Amsterdam, Breda, Den Bosch, Enschede en Deventer. Samen met 500 jongeren organiseren we minimaal 150 Music Moves events in 2021.


DE CAMPAGNE EN INSCHRIJVING START OP 12 MEI. MEER INFORMATIE VOLGT!

Start academy

Wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik? Dat zijn de vragen die de Start Academy centraal stelt, met als doel jongeren binnen 18 weken een studiekeuze te laten maken die écht bij ze past. Op basis van persoonlijke voorkeuren en de uitkomst van een studiekeuzegesprek gaan de jongeren 3 van de in totaal 10 domeinen van studies verder onderzoeken. Dit doen ze door binnen elk van deze 3 domeinen één dag vrijwilligerswerk te doen. Het matchen van de vacatures gebeurt door de Vrijwilligerscentrale Nijmegen en Arnhem. Deze werkervaring helpt de jongeren bij de oriëntatie op een studie of beroep en draagt bij aan hun persoonlijke zoektocht. Het doel is om te komen tot een intrinsiek gemotiveerde keuze voor de toekomst.

Organisatie: HAN, hogeschool Arnhem en Nijmegen en Vrijwilligerscentrale Arnhem en Vrijwilligerscentrale Nijmegen

Onzichtbare Helden

Onzichtbare Helden is opgezet in samenwerking met Stichting Dedicon; een organisatie (met locaties is Grave en Rijswijk) die informatie toegankelijk voor blinden en slechtzienden, bijvoorbeeld door middel van voelbare tekeningen, braille- en luisterboeken. Met project Onzichtbare Helden willen we meer jongeren betrekken bij Dedicon, om meer inzicht in de belevingswereld van jongeren te krijgen waardoor de producten beter afstemt kunnen worden op jongeren. Daarnaast hoopt de stichting met dit project het tekort aan jonge stemmen voor audioboeken en audiotijdschriften op te lossen. Tegelijkertijd daagt dit project jongeren uit om na te denken over hoe ze kunnen zorgen voor een meer toegankelijke samenleving. Een samenleving waarin iedereen mee kan doen.


De doelstelling is om tot september 2020 minimaal 130 jongeren te betrekken als Onzichtbare Held. Jongeren kunnen o.a. aan de slag als voorlezer, socialmediabeheerder en tester van producten. Jongeren die 50 uur aan dit project gewerkt hebben ontvangen een Europees certificaat voor vrijwilligers met daarop hun ontwikkelde competenties en vaardigheden.

De VWC Nijmegen zet zich in voor de werving van jongeren en het uitgeven van de Europass certificaten voor vrijwilligers.  

Organisatie: stichting Dedicon en Vrijwilligerscentrale Nijmegen

Netwerk MDT Zuid Oost Gelderland

Het netwerk Maatschappelijke Diensttijd Zuid Oost Gelderland bestaat sinds juli 2018 en bestaat inmiddels uit 15 samenwerkende partners.


Deze 15 partijen zijn samen overeengekomen dat zij samen willen werken om, in aanloop naar de invoering van de Maatschappelijke Diensttijd in 2019, hun achterliggende netwerken te informeren en draagvlak voor de MDt te creëren en te verbreden. Daarnaast zal het netwerk waar mogelijk de proeftuinen ondersteunen die in Zuid Oost Gelderland vanuit het ministerie van VWS zijn toegekend en van start zijn gegaan. 

Contact

Wil je meer weten over de MDt of meedoen? Neem dan contact op met Lianne Bongers.

Lianne Bongers[email protected]Senior projectmedewerker

Jongeren l maatschappelijke diensttijd l redactie website l Regionaal Digitaal Samenwerkingsverband

[email protected]
024 8200028

Powered by Deed‌mob Tools ·
Nederlands (Dutch)