Skip Sidebar
Vrijwilligerssteunpunt Heumen

Vrijwilligerssteunpunt Heumen

Vrijwilligerscentrale

Over ons

Het Vrijwilligerssteunpunt ondersteunt het vrijwilligerswerk in de gemeente Heumen (Heumen, Malden, Overasselt en Nederasselt). We helpen vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties om elkaar te vinden ...

Deel

Online workshop omgaan met mensen met een psychische kwetsbaarheid

Workshop · 9 apr 2021, 10:30 - 13:00
Vanuit huis
Dit is een verleden workshop.
Deel workshop
#36915
Scan me of ga naar www.geldersehanden.nl/o/Vrijwilligerssteunpunt-Heumen1/activiteiten/36915 om je aan te melden

Samenvatting

Heeft u soms te maken met mensen met een psychische kwetsbaarheid? En weet u dan niet goed hoe u daar het beste mee om kunt gaan? Deze workshop help u op weg.

Uitgebreide omschrijving

Heeft u weleens te maken met mensen met een psychische kwetsbaarheid? En weet u dan niet goed hoe u daar het beste mee om kunt gaan? In deze workshop kunt u uw ervaringen delen en krijgt u informatie en praktische tips. Bovendien helpt een ervaringsdeskundige u om de ander beter te begrijpen en hoe u het beste met deze mensen om kunt gaan.


Waarom geven we deze workshop?

Steeds meer mensen met een psychische kwetsbaarheid verblijven niet in een instelling maar wonen met begeleiding zelfstandig thuis. Het kan zijn dat u hier als vrijwilliger of actieve wijkbewoner in de gemeente Heumen mee te maken heeft. Door hun kwetsbaarheid kunnen deze mensen soms gedrag vertonen dat u eng vindt of waarover u zich zorgen maakt. U kunt zich zorgen maken om de persoon zelf of zorgen over de veiligheid van uzelf of anderen in de buurt. De persoon trekt zichzelf terug in een eigen wereld, lijkt niet meer te weten wat hij of zij doet, zegt rare dingen of praat in zichzelf. Mogelijk attenderen anderen u er ook op en verwachten ze van u actie. Misschien wilt u helpen maar weet u niet goed hoe u kunt handelen.


Als u zich herkent in het bovenstaande, dan nodigen wij u van harte uit om de workshop bij te wonen waar u meer informatie krijgt hoe u als actieve wijkbewoner of vrijwilliger met kwetsbare wijkbewoners kunt omgaan.


Wat leert u in deze workshop?

U kunt uw eigen ervaringen delen, u krijgt meer informatie over wat het betekent om psychisch kwetsbaar te zijn en u krijgt praktische tips die u zelf kunt gebruiken.


Wie geeft de workshop?

De bijeenkomst wordt begeleid door mensen van Samen Sterk zonder Stigma. U maakt kennis met iemand die zelf een psychische kwetsbaarheid heeft (gehad) en die graag met u deelt hoe u van betekenis kunt zijn.


U kunt deze workshop vanuit huis volgen. U heeft internet nodig en een mobiel, tablet of computer. We gebruiken het programma 'Zoom'. U krijgt hiervoor per mail een link toegestuurd. Als u nog geen ervaring heeft met Zoom dan kunt u dat bij de aanmelding aangeven. We helpen u hier graag bij.


“Eyeopener”

Dorpsverbinder Catelijne Quant heeft een aantal bijeenkomsten over het belang van een welkome wijk bijgewoond en is enthousiast. “Elke keer leer ik meer bij en het maakt dat ik beter begrijp wat er speelt en hoe ik daar goed op kan reageren. De tips zijn trouwens ook handig voor de omgang met naasten met / of eigen psychische kwetsbaarheid. Uiteindelijk krijgt meer dan 40% van alle mensen in Nederland ooit in zijn leven te maken met een psychische aandoening. Het speelt achter veel voordeuren en meer begrip is al winst.”


Beschikbaarheid

Wanneer er meer aanmeldingen dan beschikbare plaatsen zijn wordt er geselecteerd op de wijken waar mensen vandaan komen. Zo proberen we een diverse groep te krijgen waarin de verschillende wijken vertegenwoordigd zijn. Deze workshop is gericht op de gemeente Heumen. Bij teveel aanmeldingen hebben vrijwilligers die in deze gemeente actief zijn voorrang op geïnteresseerde deelnemers uit buurtgemeenten.

Wanneer de belangstelling zo groot is dat we mensen moeten teleurstellen dan kijken we of het mogelijk is de workshop te herhalen.


Over Vrijwilligerssteunpunt Heumen

Het Vrijwilligerssteunpunt ondersteunt het vrijwilligerswerk in de gemeente Heumen (Heumen, Malden, Overasselt en Nederasselt). We helpen vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties om elkaar te vinden. En we geven informatie en advies.
Dit is een verleden workshop.
Deel workshop

Powered by Deed‌mob Tools ·
Nederlands (Dutch)