Vrijwilligersverzekering voor vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties

De gemeente Rheden en Rozendaal nemen het vrijwilligerswerk serieus en biedt met de VNG Vrijwilligerspolis vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties een verzekering aan.

Ook voor vrijwilligers is het belangrijk om goed verzekerd te zijn. Tenslotte kan er tijdens het vrijwilligerswerk altijd iets gebeuren.

VNG vrijwilligerspolis

De VNG Vrijwilligerspolis is een collectieve vrijwilligersverzekering waarbij vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties automatisch verzekerd zijn. Organisaties hoeven dus geen gegevens van vrijwilligers door te sturen of zich aan te melden. Deze vrijwilligersverzekering wordt door de gemeente Rheden gratis aangeboden.


Deze verzekering dekt risico's zoals schade bij ongevallen, schade aan persoonlijke eigendommen, aansprakelijkheid voor vrijwilligers en rechtspersonen, bestuurlijke aansprakelijkheid, verkeersaansprakelijkheid en rechtsbijstand.

Voor de verzekering geldt een secundaire dekking: het is dus een aanvullende verzekering. Eerst wordt gekeken naar de persoonlijke particuliere verzekering van de vrijwilliger.

Wie zijn verzekerd

De polis geldt voor vrijwlligersorganisaties en tevens voor vrijwilligers die in enig georganiseerd verband belangeloos vrijwilligerswerk verrichten t.b.v. het maatschappelijk belang. Dit geldt dus ook voor vrijwilligerswerk dat een enkele keer voorkomt, zoals kledingbeurs of intocht Sinterklaas. 


Belangrijk om te weten is dat het gaat om kwesties vanuit het vrijwilligerswerk dat de vrijwilliger verricht. Dus deelnemers van activiteiten en bezoekers vallen niet onder deze verzekering. Mantelzorgers vallen -onder bepaalde voorwaarden- wel onder de VNG Vrijwilligerspolis.

Wat is verzekerd

De VNG Vrijwilligerspolis bestaat uit:

  • Ongevallenverzekering voor vrijwilligers
  • Eigendomsverzekering voor vrijwilligers
  • Aansprakelijkheidsverzekering voor vrijwilligers
  • Aansprakelijkheidsverzekering voor rechtspersonen
  • Bestuurlijke aansprakelijkheid voor rechtspersonen
  • Verkeersaansprakelijkheid voor rechtspersonen
  • Rechtsbijstand voor vrijwilligers


Informatie en voorwaarden

Voor uitgebreide informatie en de voorwaarden: zie de website van de VNG Vrijwilligerspolis of bel naar het telefoonnummer: 055 - 579 86 00